31 lis Izmjene propisa koje je tražio Ceh trgovcima donose značajne uštede

2134Na inicijativu Ceha trgovine, Ministarstvo zdravlja prihvatilo je izmjene i dopune „Pravilnika o uvjetima za obavljanje djelatnosti proizvodnje, stavljanja na tržište i korištenja opasnih kemikalija“, te tako obrtnici koji prodaju na malo robu široke potrošnje, neće biti izloženi troškovima dodatnih zdravstvenih pregleda i edukacije, kako je bilo prvotno bilo propisano.

Intervencijom Ceha trgovine „Pravilnik o uvjetima za obavljanje djelatnosti proizvodnje, stavljanja na tržište i korištenja opasnih kemikalija“ (NN 18/2013) izmijenjen je „Pravilnikom o izmjenama i dopunama pravilnika o uvjetima za obavljanje djelatnosti proizvodnje, stavljanja na tržište i korištenja opasnih kemikalija“ (NN 122/2014), koji je nedavno stupio na snagu – 25. listopada 2014.

Po novim odredbama, pravne osobe (trgovačka društva) i fizičke osobe tj. obrtnici koji obavljaju djelatnost prodaje na malo robe široke potrošnje (sredstva za čišćenje u kućanstvu) ili ih koriste, ne moraju slati radnike na zdravstvene preglede ciljane na rad s opasnim kemikalijama, kao ni na edukaciju – tečaj za rad s opasnim kemikalijama, pod uvjetom da ne stavljaju po prvi puta opasnu kemikaliju na tržište.

O potrebi promjene navedenog Pravilnika bilo je govora na sjednici Ceha trgovine 6. svibnja 2014., kako bi se za male trgovce propisale tek minimalne obveze ili izuzeća, jer svaka nova obveza predstavlja i novo financijsko opterećenje malih trgovaca-obrtnika.

U međuvremenu, na traženje Ceha trgovine HOK-a, došlo je do sastanka u Ministarstvu zdravlja – kako bi se upozorilo da je potrebno izvršiti promjene propisa u korist obrtnika, što je Ministarstvo zdravlja i prihvatilo.

Ceh trgovine HOK-a je na svojoj 12. sjednici 28. listopada 2014. ocijenio da je ovo dobar primjer kako se korigiranjem propisa ostvaruju uštede koje idu u korist svakog obrtnika pojedinačno.

Procjenjuje se da se od 16.000 obrtnika-trgovaca, izmjene ovog pravilnika odnose na njih polovicu (8.000).

Ako se po svakom tom trgovcu, sada izbjegnuti troškovi procijene na 1.000 kuna (za dodatne zdravstvene preglede i edukaciju koja više nije obvezna), radi se o ukupnoj uštedi u korist trgovaca od oko 8 milijuna kuna.

Izvor: HOK

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.