04 stu Važne izmjene poreznih zakona za obrtnike

21343Svi porezni obveznici čija vrijednost isporuka dobara i usluga u prethodnoj kalendarskoj godini nije bila veća od 3 milijuna kuna bez PDV-a, mogu sami odlučiti hoće li ili ne primjenjivati postupak oporezivanja prema naplaćenim naknadama. Time obrtnicima i dalje ostaje mogućnost plaćanja PDV-a tek nakon naplate svojih potraživanja – istaknuo je još jednom ministar financija Boris Lalovac na jučerašnjoj sjednici Vlade RH, sa koje je u saborsku proceduru upućen paket poreznih zakona, i to Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost, Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit te Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak.

Kako se nadalje navodi na službenim stranicama HOK-a, radi olakšavanja određenih postupaka fizičkim osobama koje obavljaju određenu samostalnu djelatnost (obrtnici), podiže se prag obveznog ulaska u sustav plaćanja poreza na dobit temeljem ostvarenih primitaka, sa 2 milijuna kuna na 3 milijuna kuna. Omogućava se i izvršavanje promjene načina oporezivanja fizičkim osobama koje obavljaju određenu samostalnu djelatnosti (dobit ili dohodak), kao i poreznog razdoblja u roku od 3 godine.

Vlada je raspravljala i o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak, kojim bi se iznos osobnog odbitka povećao s 2.200 na 2.600 kuna, a za umirovljenike sa 3.400 na 3.800 kuna. Radi se o izmjenama koje će se početi primjenjivati od 1. siječnja 2015. godine, pojasnio je ministar Lalovac.

(Foto: Vlada RH)

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.